Deze overheerlijke luchtige pepernotentaart van www.leukerecepten.nl is een echte eyecatcher in deze sinterklaastijd. Hiermee kun je op Sinterklaasavond echt voor de dag komen!

Ingredienten

5 eieren
250 gr zelfrijzend bakmeel
75 gr pepernoten
0.5 theelepel speculaaskruiden
200 ml zonnebloemolie
80 ml melk
200 gr suiker
snufje zout

Topping en vulling±

250 gr boter
90 gr poedersuiker
2 eetlepels speculoospasta

Decoratie

pepernoten (Chocolade)
Schuimpjes
Chocolade munten
Chocolade letter

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 160° graden.

 2. Maal de 75 gr pepernoten fijn in een keukenmachine. Meng het bakmeel, gemalen pepernoten, speculaaskruiden en zout in een kom.

 3. Mix in een andere kom de melk, olie en suiker door elkaar.

 4. Klop daarna de eieren een voor een door de natte ingrediënten met een mixer. Spatel het natte mengsel door de droge ingrediënten. Meng totdat er geen klontejes meer zijn.

 5. Vet de springvorm in met een beetje boter en giet het beslag er in.

 6. Mix de boter romig met de poedersuiker en speculoospasta.

 7. Bak de taart in ongeveer 60 min. gaar en mooi bruin. Laat hem afkoelen. Mocht hij erg omhoog zijn gekomen kun je iets van de bovenkant er af snijden om hem wat rechter te maken.

 8. Snijd de taart voorzichtig horizontaal doormidden met een groot (brood)mes. Klap hem open en besmeer de onderste helft met ongeveer ⅓ van de botercrème. Leg de bovenzijde er op en besmeer ook de bovenzijde en zijkanten met de botercrème.

 9. Druk 2 rijen pepernoten tegen de zijkanten. Decoreer de bovenkant van de taart met chocolade pepernoten, centen, schuimpjes en stukken chocolade letters of naar keuze.

 10. Bewaar de taart afgedekt op een droge en koele plek of in de koelkast. Haal hem dan een uurtje voor het serveren eruit.

 11. de taart is maximaal 3 dagen houdbaar.